ЗМІ: перемога Байдена загрожує Росії зупинкою IT-систем країни

ЗМІ: перемога Байдена загрожує Росії зупинкою IT-систем країни

У разі перемоги на виборах президента США демократа Джо Байдена Росію можуть загнати в «цифровий концтабір», заявив «Вільній пресі» голова Російського економічного суспільства Валентин Катасонов.

На його думку, в справу можуть вступити заготовки «силіконової мафії». Катасонов нагадав, що цифровізація різних процесів життєдіяльності росіян реалізується на основі «американського софту» і «американського заліза». Експерт вважає, що в них виробник з великою часткою ймовірності залишив «закладки», запуск яких може дестабілізувати ситуацію в країні.

«Грубо кажучи, в США натиснуть на кнопку – і паралізують значну частину цифрової системи Росії, можливо, навіть викличуть техногенні аварії», – підкреслив економіст.

За його словами, негативний сценарій може бути реалізований після того, як до влади прийде демократ Джо Байден, якого активно підтримують розробники вищевказаного софту – IT-компанії Силіконової долини, так звана «силіконова мафія».
Ознаки «цифрового концтабору» в Росії, зазначив Катасонов, можна спостерігати вже в даний час. Наприклад, частина соціальних виплат громадянам від держави були автоматично списані в рахунок погашення різного роду боргів: за ЖКГ, штрафи і т.д. Наступним етапом «на фінансовий поводок» можуть посадити людей, виходячи з рівня їх благонадійності, заявив експерт.

«Людина з гарною поведінкою і хорошими думками отримає можливість скористатися своїм рахунком з безготівковими грошима. А «погані» виявляться ізгоями», – припустив він.

Раніше економіст Олександр Латкін розповів, як перемога кожного з кандидатів в президенти США вплине на курс рубля. У разі перемоги демократа Джо Байдена курс долара «полетить», запевняє експерт. До такого висновку його привели різкі заяви політика на адресу Росії. Не виключено, що в першу чергу на посаді президента Байден приступить до жорсткості антиросійських санкцій. Це, в свою чергу, призведе до негативної для Москви реакції на фондових ринках і валютній біржі, зазначив Латкін.

Поділитись