ЗМІ назвали причину зупинки заочних справ по Майдану і захопленню Криму

ЗМІ назвали причину зупинки заочних справ по Майдану і захопленню Криму

Заочне засудження колишнього президента України Віктора Януковича на даний момент залишається єдиною гучною справою, проведеною за спецпроцедурою. За шість років винесено лише близько сотні заочних вироків проти бойовиків “ЛНР” і “ДНР”, кримських суддів і двох російських чиновників.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна “Зламаний механізм: чому в Україні не запрацювало заочне правосуддя”.

Вказано, що ключовою умовою для заочного процесу є оголошення фігуранта справи в міжнародний розшук. Джерела видання в Офісі генпрокурора пояснили, що проблема в тому, що різні судді по-різному трактують фразу про необхідність “міжнародного розшуку” підозрюваного.

Частина суддів каже, що Інтерпол відмовляється допомагати Україні в пошуку екс-чиновників, пов’язаних зі злочинами під час Євромайдану і російською агресією на Донбасі і в Криму.

Інші судді вважають, що постанови слідчого про оголошення розшуку такого цілком достатньо, а як і ким він далі реалізується – інше питання.

В Офісі генпрокурора вважають, що використання «заочки» зараз дійсно “вкрай неефективно” саме через відсутність в Кримінально-процесуальному кодексі чіткого визначення поняття “міжнародний розшук”.

Поділитись