Жан-Клод Юнкер пошкодував про звільнення Меркель з посади канцлера ФРН

Жан-Клод Юнкер пошкодував про звільнення Меркель з посади канцлера ФРН

Колишній голова Єврокомісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер висловився про звільнення з посади канцлера Німеччини Ангели Меркель і визнав, що йому її не вистачатиме, незважаючи на те, що іноді вона його «дратувала», пише Die Welt.

«Вона зробила дуже, дуже багато хорошого в Європі загалом. Мені її не вистачатиме. Тому що вона має дуже рідкісну в Європі властивість слухати всіх рівномірно. Вона приділяла однакову увагу великим, малим та середнім державам-членам [ЄС]. І це виражалося в тому, що вона поводилася не як цар, мовляв, «я, як канцлер республіки, хотіла б цього і цього». Ні, вона завжди вміла створювати коло рівних. І я захоплювався нею на той час», – сказав Юнкер.

Згадуючи кризу з біженцями у 2015 році, Юнкер зазначив, що європейські проблеми були не лише заслугою Меркель чи демонстрацією її нездатності впоратися з чимось. Це була навіть нездатність всіх країн-членів ЄС.

«Мене іноді дратувало, що їй потрібно так багато часу, щоб перейти від роздумів про наслідки до дій у теперішньому», — зізнався екс-глава ЄК.

Але саме завдяки цій здатності Меркель показала себе державником у кризі біженців 2015 року, тому що вона активно займалася питанням про те, які потенційно катастрофічні наслідки могло мати закриття кордонів, додав Юнкер.

«Я нею тоді дуже захоплювався. Вона вчинила правильно в потрібний момент, тому що певного часу вона була потрібною жінкою в потрібному місці», — сказав він.

В. о. канцлера Німеччини Ангела Меркель складе з себе обов’язки після обрання нового глави уряду, попередньо призначеного на 8 грудня.

Напередодні, 3 грудня, у дворі міністерства оборони ФРН у Берліні відбулися урочисті проводи Меркель з посади канцлера. Оркестр бундесверу виконав кілька композицій, включаючи три на вибір голови кабміну, серед яких був і панк-хіт з НДР Ніни Хаген — Du hast den Farbfilm vergessen (нім. «Ти забув кольорову плівку»).

Поділитись