Зеленський відкинув нові Мінські угоди з Росією

Зеленський відкинув нові Мінські угоди з Росією

Президент України Володимир Зеленський запропонував лідерам G20 реалізувати його мирний план та заявив, що Київ не повернеться до мінських угод з Росією.

Про це розповіло Reuters.

Саміт «Великої двадцятки» триває 15–16 листопада на Балі. 15 листопада Зеленський виступив перед лідерами G20 з відеозв’язку. Він демонстративно адресував свої слова «дорогою G19», виключивши Росію.

Зеленський запропонував G20 прийняти формулу світу з десяти пунктів, щоб завершити українську кризу «справедливо на основі Статуту ООН та міжнародного права».

«Україні не можна пропонувати йти на компроміси зі своєю совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила та є людьми слова. <…> Очевидно, словам Росії вірити не можна, і жодного Мінська-3, який би Росія порушила відразу після підписання, не буде», – сказав Зеленський.

Він заявив, що для укладання миру російські війська мають бути виведені, і наголосив, що «ніяких територіальних поступок з боку Києва бути не може».

Зеленський також закликав звільнити всіх українських полонених, відновити «радіаційну безпеку» на Запорізькій АЕС, запровадити цінові стелі на російські енергоресурси та розширити ініціативу щодо експорту українського зерна.

«Ми не дозволимо Росії чекати та нарощувати свої сили. <…> Будь ласка, виберіть свій шлях лідерства – і разом ми обов’язково реалізуємо формулу світу», – звернувся він до лідерів G20.

На початку жовтня Зеленський ухвалив рішення Ради нацбезпеки та оборони, що передбачає відмову від переговорів із президентом РФ.

Поділитись