Зеленський у Сінгапурі розкритикував Китай за відмову в участі саміту миру

Зеленський у Сінгапурі розкритикував Китай за відмову в участі саміту миру

Зеленський у Сінгапурі розкритикував Китай, який відмовився брати участь в українському «саміті миру» у Швейцарії.

«Китай є інструментом у руках Путіна. Китай працює над тим, щоб інші країни не приїжджали на саміт миру», – заявив Зеленський.

«Можна не допомагати Україні та цивілізованому світу закінчити війну. Але мені здається, зривати саміт миру, робити все, щоб деякі лідери не доїхали туди – це точно не наближає мир. І це не лише підтримка Росії, це фактично підтримка війни», – заявив президент.

Також Зеленський сказав, що Україна має відомості про китайську допомогу військовим зусиллям Росії.

«Це те, що ми обговорювали з китайським лідером телефоном. Він обіцяв мені, що Китай стоятиме осторонь, не підтримуватиме Росію зброєю. Сьогодні є відомості, що якимось чином деякі речі потрапляють на російські ринки через Китай… елементи російського озброєння надходять із Китаю», – заявив президент України.

Крім того, незважаючи на неодноразові прохання щодо зустрічей на високому рівні з представниками Китаю, таких зустрічей не відбулося.

«Багато разів ми хотіли зустрітися з китайськими представниками», включаючи Сі Цзіньпіна. «На жаль, Україна не має якихось потужних зв’язків із Китаєм, тому що Китай цього не хоче», – цитує Зеленського Politico.

Поділитись