Зеленський продовжив дію закону про особливий статус Донбасу

Зеленський продовжив дію закону про особливий статус Донбасу

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про продовження дії закону про особливий статус Донбасу до 31 грудня 2021 року.


Раніше Верховна рада України продовжила дію закону про особливий статус Донбасу до 31 грудня 2021 року. Документ набуде чинності з дня опублікування в офіційній пресі. “Повернуто з підписом від президента”, – йдеться на сайті парламенту в четвер.

Закон про особливий статус Донбасу був прийнятий Верховною радою України в 2014 році, але так і не введений в дію. Восени 2018 року український парламент продовжив його до кінця 2019 року, а після зустрічі в Парижі “нормандської четвірки” (РФ, ФРН, Франція, Україна) в грудні 2019 го Верховна рада на позачерговому засіданні продовжила дію закону про особливий статус Донбасу до 31 грудня 2020 року. Радник глави офісу українського президента Михайло Подоляк заявив, що продовження особливого статусу Донбасу не створює нові ризики для Києва, це підтвердження його готовності працювати в рамках “Мінська-2”.

“Згідно з цим законом тимчасово, з дня набрання чинності з урахуванням положень Закону України” Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей “на термін до 31 грудня 2021 включно, вводиться особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей”, – йдеться в тексті документа.

Згідно мінським домовленостям, Київ зобов’язався надати особливий статус окремих районах Донецької і Луганської областей. Відповідно до закону, непідконтрольні Києву окремі райони Донбасу будуть наділені особливим статусом лише після проведення місцевих виборів за законами України і під контролем міжнародних спостерігачів. Однак вибори так і не відбулися, а особливий статус для самопроголошених ДНР і ЛНР залишився на папері. Київ також наполягає на виведенні “незаконних формувань” з цих територій для вступу закону в силу.

Контактна група по Донбасу раніше в Мінську погодила “формулу Штайнмайера”, яка визначає порядок вступу в силу закону про особливий статус регіону. Після узгодження формули в українській столиці, а також ряді інших міст країни пройшли мітинги противників такого рішення Києва.

Поділитись