Зеленський припинив авіасполучення з Білоруссю через образу на Лукашенка, – генерал Вовк

Зеленський припинив авіасполучення з Білоруссю через образу на Лукашенка, – генерал Вовк

Президент України Володимир Зеленський припинив авіасполучення з Білоруссю через образу на Олександра Лукашенка, заявив в ефірі телеканалу генерал-майор СБУ Василь Вовк.

«Я дуже дивуюся цим передчасним заявами – вони непродумані, емоційні. Влада не має права на емоції ні в якому разі», – сказав він.

Вовк звернув увагу, що Україна стала першою країною, що заборонила своїм літакам використовувати білоруський повітряний простір, після чого закрила свою країну для прольоту білоруських літаків, а потім припинила авіасполучення.

«Треба було хоча б почекати, що скаже Європа, – тільки вчора з’явилася заява ICAO, міжнародної організації, вони тільки починають розслідування», – зазначив генерал.

Він підкреслив, що якщо київська влада будують цивілізовану, правову державу, їм слід дочекатися, коли закінчиться слідство.

«Є багато ознак того, що це було особисте рішення, образа президента Зеленського на Лукашенка. <…> Це не державна позиція, ніхто не подумав про подальші результати», – заявив Вовк.

Україна з 26 травня припинила авіасполучення з Білоруссю після ситуації з екстреною посадкою рейсу Ryanair в Мінську. Також українським авіакомпаніям і літакам заборонено виконувати польоти в повітряному просторі республіки. Посольство Білорусі у вівторок направило ноту протесту МЗС України і називало рішення Києва політичним, абсурдним і необґрунтованим.

З середи по ініціативи Міністерства енергетики України Національна комісія з регулювання енергетичних ринків прийняла рішення про припинення імпорту електроенергії з Білорусі та Росії.

Мінськ в п’ятницю ввів режим індивідуального ліцензування щодо ряду українських товарів.

Перший заступник голови білоруського МЗС Олександр Гур’янов пояснив, що відповідна постанова уряду стало наслідком прийнятих Україною рішень в економіці – зокрема, порушення режиму вільної торгівлі СНД.

Поділитись