Зеленський підписав закон про заборону імпорту електроенергії з Росії

Зеленський підписав закон про заборону імпорту електроенергії з Росії

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон № 2233, який вносить низку змін до закону «Про ринок електричної енергії».

Документ запроваджує заборону на продаж та постачання імпортованої електроенергії з Російської Федерації. Однак законом передбачена норма, яка дозволяє Кабінету міністрів на певний час скасовувати таку заборону з метою уникнення надзвичайної ситуації в об’єднаній енергетичній системі України. Про це повідомили в Офісі президента.

«Метою документа є забезпечення належного контролю над цінами на електричну енергію за умов недостатньої конкуренції на цьому ринку; врегулювання питань роботи теплоелектроцентралей за нової моделі ринку електроенергії, що є необхідною передумовою для забезпечення теплопостачання споживачам в опалювальний період», — зазначають в ОПУ.

Закон передбачає, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг отримує право тимчасово, до 1 квітня 2020 року, встановлювати виробникам, що здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, тариф на відпуск електроенергії.

Також цей закон врегульовує механізм виконання спеціальних обов’язків із купівлі електроенергії за «зеленим» тарифом та запроваджує механізми недопущення неконтрольованого зростання цін на електрику в разі відсутності ефективної конкуренції.

Поділитись