Зеленський наклав вето на закон, що стосується імпічменту

Зеленський наклав вето на закон, що стосується імпічменту

Президент Володимир Зеленський застосував право вето до закону, в якому прописані повноваження тимчасової слідчої комісії при підготовці імпічменту глави держави.

Цей документ був прийнятий попереднім складом парламенту, повідомляється на сайті Верховної ради. Рада попереднього скликання під завершення своєї каденції в червні прийняла закон про повноваження слідчих комісій. Однак представник Зеленського в парламенті Руслан Стефанчук заявив, що він суперечить Конституції. У зв’язку з цим президент вніс свій закон про процедуру імпічменту президента, він був прийнятий новим скликанням Ради. Документ вступає в силу на наступний день після опублікування в офіційній пресі. Поки він не був опублікований.

Прийнятий Радою минулого скликання закон про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії передбачає, в тому числі, організацію процедури імпічменту президента. Процедура передбачає створення в Раді тимчасової слідчої комісії, висновки якої розглядаються на засіданні парламенту.

За висновком цієї комісії Рада спочатку 226 голосами приймає рішення про висунення звинувачень президента, а потім 300 голосами приймає рішення про імпічмент, перед цим отримавши висновок Конституційного суду про законність проведеної процедури імпічменту і висновок Верховного суду про те, що президент дійсно скоїв злочин. Після вето Зеленського Рада може подолати його, для цього необхідно 300 голосів. Інакше документ буде вважатися відхиленим.

Поділитись