Загиблі білоруські пілоти не катапультувалися, – Лукашенко

Загиблі білоруські пілоти не катапультувалися, – Лукашенко

Олександр Лукашенко 20 травня зібрав нараду з питань соціально-економічного та суспільно-політичного розвитку Мінська і заявив, що загиблі 19 травня під Барановичами військові льотчики не катапультувалися, а управляли літаком навіть в умовах відмови систем управління.

Про це він заявив в ході наради з питань соціально-економічного та суспільно-політичного розвитку Мінська.

«Він розповів, що в ході навчального польоту у потерпілого крах літака Як-130 практично миттєво один за одним відмовили різні рівні системи управління. Проте пілоти змогли відвести літак від ще більшої біди і відвести його на єдиний вільний ділянку землі між житловими будинками», – повідомляє прес-служба президента Білорусі.

Лукашенко сказав: «пілот не катапультувалися. Як показують ящики, вони боролися до кінця. Просто одного з них викинуло катапультою під час удару об землю. Вони боролися до кінця, розуміючи, що у них і часу не було. І розуміли, що біда буде, якщо літак впаде на житлові квартали. Загинули дві просто героїчні людини».

Лукашенко попросив держсекретаря Ради безпеки Олександра Вольфовича надати всіляку підтримку сім’ям загиблих військових пілотів, доручивши контроль за виконанням голова Ради Республіки нацзборів Наталії Кочановій.

«Тому, Наталія Іванівна, подивіться за цим питанням, щоб сім’ї не опинилися скривдженими в цій ситуації. Підтримувати сім’ї, особливо дітей, потрібно», – розпорядився Лукашенко.

Нагадаємо, 19 травня опозиційні телеграм-канали повідомили про катастрофу літака Як-130 ВПС Білорусі (авіабаза в місті Ліда, Гродненська область, Західна Білорусь). Після цього державні ЗМІ повідомили про катастрофу і загибелі двох льотчиків в результаті катапультування.

Поділитись