Японія висловила Росії протест через заплановані військові навчання на Курилах

Японія висловила Росії протест через заплановані військові навчання на Курилах

Уряд Японії направив протест Росії дипломатичними каналами у зв’язку з проведенням навчальних стрільб в районі Курильських островів, повідомило агентство Кіодо з посиланням на поінформовані джерела.

Зазначається, що російська сторона повідомила Японію, що 16, 23 та 30 грудня у районі острова Кунашир будуть проведені навчальні стрільби.

“Дані дії ведуть до зміцнення озброєння на чотирьох островах Північних територій (як у Японії називають південні острови Курильської гряди) і суперечать позиції Японії”, – цитує агентство слова джерела в дипломатичних колах.

Японія претендує на острови Кунашир, Шикотан, Ітуруп та Хабомаї, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю та межі 1855 року. Повернення островів Токіо поставив умовою укладання мирного договору з РФ, який після закінчення Другої світової війни так і не був підписаний.

У 1956 року СРСР та Японія підписали спільну декларацію, у якій Москва погоджувалася розглянути можливість передачі Японії двох островів у разі укладання мирного договору. СРСР розраховував поставити цьому крапку, Японія ж вважала угоду лише частиною вирішення проблеми, не відмовляючись від претензій попри всі острова. Наступні переговори ні до чого не спричинили. Позиція Москви полягає в тому, що острови увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни та суверенітет РФ над ними сумніву не підлягає.

Поділитись