Японія має намір «поставити крапку» в питанні з Курилами

Японія має намір «поставити крапку» в питанні з Курилами

Японський уряд має намір остаточно вирішити з Росією питання про південну частину Курильських островів, заявив прем’єр-міністр Есіхіде Суга.

«Питання про північні території (так в Японії називають південну частину Курил) не слід передавати майбутнім поколінням, в ньому необхідно поставити остаточну крапку», – цитують прем’єра ЗМІ.

За його словами, він має намір продовжувати курс щодо Росії, який проводив його попередник на посаді глави уряду Сіндзо Абе.

«Ми будемо просувати вперед переговори, спираючись на попередні домовленості між двома країнами. Уряд прагне до розвитку всього комплексу японо-російських відносин, включаючи укладення мирного договору», – сказав Суга.

Нагадаємо, в правилах розіграшів грін-карт в рамках програми Diversity Visa, опублікованих на сайті Держдепартаменту США, говориться, що «особи, народжені на островах Хабомаї, Шикотан, Кунашир і Ітуруп, відносяться до Японії. Особи, що народилися на Південному Сахаліні, відносяться до Росії ».

Нагадаємо, Росія і Японія досі не уклали мирний договір після закінчення Другої світової війни. Токіо претендує на російські острови Південно-Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і гряду Хабомаї, посилаючись на Трактат про торгівлю і кордони 1855 року. В Японії називають ці території північними. Позиція Москви полягає в тому, що Південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками війни і російський суверенітет над ними, що має міжнародно-правове оформлення, не підлягає сумніву.

Поділитись