Під час інавгурації президентки Північної Македонії стався конфлікт

Під час інавгурації президентки Північної Македонії стався конфлікт

У неділю Гордана Сіляновська-Давкова прийняла присягу, ставши першою жінкою-президентом Північної Македонії, та одразу ж розпалила дипломатичну суперечку з Грецією.

Як повідомляє Ekathimerini, на церемонії в парламенті країни Сільяновська-Давкова назвала свою країну «Македонією», а не конституційною назвою «Північна Македонія».

Через це посол Греції Софія Філіпіда залишила церемонію інавгурації. Пізніше Міністерство закордонних справ Греції опублікувало заяву, в якій говориться, що дії нового президента порушують угоду між двома країнами і ставлять під загрозу як двосторонні відносини, так і перспективи вступу Північної Македонії до Європейського Союзу.

Нагадаємо, що Греції не подобається використання назви «Македонія», адже, на їх думку, це є присвоєнням грецької назви та історії давньогрецького королівства Македонія, яке існувало за століття до слов’янських народів, таких як сучасні етнічні македонці, прибули в район.

Після десятеліть суперечок,  обидві сторони підписали угоду і було прийнято конституційну назву «Північна Македонія». Після цього Греція зняла свої заперечення проти приєднання Північної Македонії до НАТО та подання заявки на членство в Європейському Союзі.

Варто зазначити, що зі сторони Північної Македонії цю угода була підписана лівоцентристським урядом, всупереч бажанням правоцентристської опозиційної групи, до якої належить новообрана президентка.

Поділитись