Єврокомісія не продовжила дію ембарго на українське зерно після 15 вересня

Єврокомісія не продовжила дію ембарго на українське зерно після 15 вересня

Європейська комісія не продовжила заборону на імпорт українського зерна в сусідні з Україною країни Європейського союзу.

Інформація про це з’явилася на сайті Єврокомісії.

«Було зроблено висновок, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня 2023 року, викривлення ринку в 5 країнах-членах, які межують з Україною, зникли», – йдеться у повідомлені. 

Заборона на імпорт українського зерна закінчуються сьогодні.

Зазначається, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи (зокрема, наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути стрибків зерна.

Також Україна має запровадити з 16.09.2023 ефективні заходи контролю за експортом 4 груп товарів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах. Україна подасть на платформу План дій не пізніше закінчення робочого дня в понеділок, 18 вересня 2023 року.

Єврокомісія та Україна відстежуватимуть ситуацію через платформу, щоб мати можливість реагувати на будь-які непередбачені ситуації. Окрім того, Європейська комісія утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень, поки дієві заходи з боку України діють і повністю працюють.

Поділитись