ЄС збирається вжити заходи проти Белграда через розгортання військ на кордоні Косова

ЄС збирається вжити заходи проти Белграда через розгортання військ на кордоні Косова

Розгортання військ Сербії на кордоні Косова нагадує поведінку Росії щодо України перед її вторгненням, заявило МЗС Косова, та закликало ЄС вжити заходів проти Белграда.

Про це повідомляє Reuters.

Це попередження з’явилося після того, як у п’ятницю Сполучені Штати заявили, що спостерігають за тривожним нарощуванням сербської армії вздовж косовського кордону, яке дестабілізує територію, а НАТО заявило , що санкціонує додаткові миротворчі сили для Косово.

«За останні роки ніколи не було такої концентрації військ, – сказала міністерка закордонних справ Косова Доніка Гервалла-Шварц в інтерв’ю німецькій телекомпанії Deutschlandfunk у понеділок. – Зброя, яку вони там мають, танки — це викликає у нас погане відчуття, тому що ми не знаємо, як на це відреагує міжнародна спільнота».

За її словами, справа не лише в концентрації військ на краю колишньої південної провінції, незалежність якої Белград не визнає, але й у риториці Сербії та її «методах», що нагадують поведінку Росії щодо України.

«Тому тим важливіше зробити необхідні кроки», – сказала вона.

Президент Сербії Александар Вучич заявив минулого тижня, що не має наміру наказувати своїм силам перетнути кордон із Косово, оскільки ескалація конфлікту зашкодить прагненням Белграда приєднатися до ЄС.

Напруженість між двома країнами загострилася після того, як 10 днів тому війна між поліцією та озброєними етнічними сербами, які ховалися в монастирі, перетворила тихе село на півночі Косово на зону бойових дій.

Поділитись