Всі українські прокурори, які розслідували справу MH17, відсторонені від роботи

Всі українські прокурори, які розслідували справу MH17, відсторонені від роботи

Всі шість українських прокурорів, які брали участь в розслідуванні справи MH17, були звільнені від виконання своїх обов’язків в ході реформи. Про це повідомила газета NRC Next.

За даними видання, “мова йде в тому числі про двох прокурорів, які входили в Спільну слідчу групу (ССГ) з боку України”. “Прокурор Олеся Скрипник, яка була членом ССГ з 2016 року, втратила роботу, – пише газета. – Її колега Олег Пересада як і раніше залучений до розслідування, але не може називатися прокурором. Відповідно, в останні місяці в ССГ не було жодного прокурора від України”. Крім того, були звільнені ще четверо прокурорів, які входили в український підрозділ з розслідування аварії “Боїнга” під Донецьком в липні 2014 року.

В ході реформи Генеральної прокуратури України, яка розпочалася в кінці минулого року в рамках боротьби з корупцією, з 1339 прокурорів більше половини – 710 осіб – були звільнені.

За даними NRC Next, дана ситуація не вплине на судовий процес, який повинен початися над чотирма підозрюваними 9 березня, оскільки українські прокурори завершили роботу над досьє влітку минулого року. Однак звільнення є серйозною перешкодою на шляху проведення подальшого розслідування щодо інших можливих підозрюваних. Зокрема, прокурор Роман Хошовський зазначив, що його наступникам буде потрібно не менше року на те, щоб ознайомитися з документами. “Ніхто не знає справу, яке ми вели впродовж п’яти років”, – зазначив він.

Літак Boeing 777 Malaysia Airlines зазнав аварії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули всі, хто знаходився на борту 298 чоловік, з яких 196 були підданими Нідерландів. Для розслідування катастрофи була створена Спільна слідча група, до якої увійшли представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України. У червні 2019 року слідчі назвали імена чотирьох підозрюваних в причетності до краху. Судовий процес над ними має розпочатися в Нідерландах 9 березня.

Поділитись