ВМС Південної Кореї відкрили вогонь через сторожовий катер КНДР

ВМС Південної Кореї відкрили вогонь через сторожовий катер КНДР

Сторожовий катер Сеула зробив попереджувальні постріли через появу дозорного катера Північної Кореї в акваторії розмежувальної лінії КНДР та Республіки Кореї у Жовтому морі (NLL).

Про це повідомляє агентство Yonhap News у неділю, 16 квітня.

NLL є фактичною межею між країнами. Днем раніше судно КНДР перетнуло її в районі острова Пеннендо, діями у відповідь Південної Кореї стали 10 пострілів з патрульного корабля «Чхамсурі», при цьому південнокорейська сторона намагалася зв’язатися з «сусідами» до залпів, проте відповіді не було.

Після попереджувального вогню «сторожовик» Північної Кореї був змушений повернутися до своєї акваторії. Уточнюється, що метою прибуття дозорного катера КНДР було переслідування китайського рибальського судна. Однак у результаті китайські рибалки зіткнулися з кораблем Південної Кореї. Інцидент стався через погану видимість, корейці отримали легкі травми.

Агентство уточнює, що КНДР не виходять на зв’язок міжкорейськими лініями з 7 квітня, а також відмовляється визнавати розмежувальну в Жовтому морі як морський кордон.

11 квітня міністр об’єднання Південної Кореї Квон Ен Се висловив сильний жаль у зв’язку з тим, що КНДР перестала відповідати на щоденні дзвінки міжкорейською лінією зв’язку та військовою лінією. За його словами, це односторонній та безвідповідальний крок.

Раніше, 2 квітня, Пхеньян висловив готовність застосувати свій ядерний потенціал, якщо провокації з боку Сеула та Вашингтона зайдуть надто далеко. Там заявили, що КНДР буде змушена вдатися до крайніх заходів, якщо інші способи стримування ескалації виявляться марними. Країна оцінює це як «підготовку до агресії».

Поділитись