Влада столиці Фінляндії має намір зробити англійську офіційною мовою

Влада столиці Фінляндії має намір зробити англійську офіційною мовою

У Фінляндії готові піти на безпрецедентний крок в історії Євросоюзу: столична влада розглядає можливість зробити однією з офіційних мов англійську.

На думку чиновників, цей крок дасть можливість фінським підприємствам наймати на роботу більше іноземних фахівців.

У Фінляндії дві національні мови – фінська і шведська. Їх вивчають у школі, але ці знання не дуже допомагають місцевим жителям вільно спілкуватися з усім іншим світом.

– Вважаю, що Гельсінкі можна оголосити англомовним містом, – заявив мер фінської столиці Юхан Вартіайнен. – Знання головного міжнародного мови і вміння вести на ньому ділові переговори приверне в нашу країну кращих іноземних експертів і співробітників.

На думку градоначальника, англійська в столиці Фінляндії повинен стати визнаним офіційною мовою так само, як і фінський. Це означає, що на англійському будуть говорити не тільки у великих компаніях, але і в освітніх установах – школах, дитсадках і вузах. Також від чиновників, а також транспортних, сервісних та інших підприємств можна буде в такому випадку вимагати надання послуг і документації, в тому числі і англійською.

Для фінів, до речі, вивчити англійську не складе труднощів, тому що більше 85% населення країни Суомі на ньому порівняно вільно спілкується.

До того як зайняти пост мера Гельсінкі, Юхан Вартіайнен очолював науково-дослідний інститут економіки. І він добре знає, як це – не мати можливості взяти на роботу фахівця з Європи тільки тому, що він не знає фінський.

Ще одна проблема, про яку замовчує мер, – старіння населення і трудова міграція – молоді фіни вважають за краще виїжджати на роботу в ФРН і Великобританії.

Поділитись