Виробництво вакцин опинилося під загрозою через закон США

Виробництво вакцин опинилося під загрозою через закон США

Два провідних виробника вакцин від коронавируса AstraZeneca і Johnson & Johnson попередили, що світове виробництво вакцин може опинитися під загрозою через експортний контроль США.

Про це повідомила днями газета Financial Times. Виконавчий директор фармацевтичної компанії Biological E, Махима Датла заявив виданню, що американські постачальники, можливо, не виконають замовлення глобальних клієнтів через використання Вашингтоном Закону про оборонну промисловість, підписаному попереднім президентом США Дональдом Трампом в березні 2020 року.

Виконавчий директор Інституту сироватки Індії – найбільшого в світі виробника вакцин – Адар Пунавалла, зазначив, що Закон про оборонну промисловість може підірвати глобальні зусилля по вакцинації.

«Вакцина Novavax, великим виробником якої ми є, потребує продуктів зі Сполучених Штатів», – сказав він, пояснивши, що якщо виробники не зможуть отримати сировину зі США, то це буде серйозним обмежуючим фактором.

В кінці грудня президент США Джо Байден повідомив, що має намір використовувати закон військового часу для того, щоб прискорити вакцинацію від коронавірусу. Нормативний акт, який передбачає мобілізацію виробництва для боротьби з COVID-19, накаже приватним компаніям підтримувати зусилля влади.

Поділитись