Вірменський суддя досяг розблокування активів Ірану в США

Вірменський суддя досяг розблокування активів Ірану в США

Міжнародний суд ООН визнав, що США порушили міжнародне право під час заморожування низки активів Ірану та ухвалив виплатити компенсацію.

Відповідне рішення оголосив під час слухань віце-голова суду Кирило Геворгян.

Зачитуючи вердикт, він зазначив, що судді дійшли висновку, що США порушили свої зобов’язання щодо низки пунктів договору з Іраном від 1955 року «Про дружбу, економічні відносини та консульські права». З урахуванням цього США «зобов’язані виплатити компенсацію Ірану протягом 24 місяців з моменту оголошення цього рішення», наголосив Геворгян. «Питання може бути врегульоване судом на запит будь-якої зі сторін», — додав він.

Компенсація поширюється на активи деяких іранських компаній, але не заморожені кошти Центрального банку Ірану у розмірі понад $1,57 млрд. Щодо цього питання суд ухвалив, що не має необхідної юрисдикції.

Іран привітав рішення Міжнародного суду ООН, відповідно до якого США мають компенсувати Тегерану незаконне заморожування частини іранських активів.

“Вердикт Міжнародного суду є ще одним документом, що підтверджує правомірність позиції Ісламської Республіки Іран і неправомірність поведінки уряду Сполучених Штатів”, – наголошується в тексті.

Вашингтон розчарований рішенням Міжнародного суду ООН, який визнав незаконним заморожування Сполученими Штатами деяких активів Ірану та ухвалив виплатити компенсацію, йдеться у поширеній письмовій заяві першого заступника керівника прес-служби Держдепартаменту Веданта Патела.

«Ми розчаровані тим, що суд визнав такою, що суперечить угоді, передачу активів інших іранських відомств і установ громадянам США, які постраждали від тероризму, що підтримується Іраном», — заявив Пател. Він констатував, що «американські суди передавали постраждалим активи відповідно до законів США».

«З ухвали суду ясно випливає, що вона не позначиться на законах США, які у світлі припинення дії договору дозволяють американцям, які постраждали від тероризму, домагатися надалі в американських судах компенсації від Ірану чи інших країн — спонсорів тероризму», — наголосив представник Держдепартаменту.

Пател вважає, що Міжнародний суд ООН здебільшого відкинув претензії Ірану. Представник Держдепартаменту розцінив це як “перемогу для США”.

Поділитись