Викрито державних реєстраторів, які сприяли рейдерству майна

Викрито державних реєстраторів, які сприяли рейдерству майна

СБУ викрила групу державних реєстраторів, які сприяли рейдерським захопленням майна.

У межах здійснення комплексу заходів із захисту бізнесу та протидії системній корупції співробітники Служби безпеки України викрили в Києві протиправну діяльність групи державних реєстраторів, внаслідок якої було завдано збитків на понад 30 мільйонів гривень.

Оперативники спецслужби встановили, що посадові особи столичного комунального підприємства, що здійснює реєстрацію нерухомості, систематично вносили неправдиві відомості до державних баз даних. Зокрема, маючи доступ до електронних реєстрів Мінюсту України, зловмисники без відома громадян реєстрували їх засновниками та керівниками суб’єктів господарювання, а також вносили фіктивні дані щодо договорів на оренду земельних ділянок.

У період з березня 2018 року правоохоронці задокументували понад 20 фактів махінацій посадовців. Внаслідок цих неправомірних дій було незаконно перереєстровано 121 ділянку землі, площею по  2 гектари кожна. Крім того, встановлено, що для функціонування злочинної схеми було утворено 10 товариств із обмеженою відповідальністю. За оцінками експертів сума орієнтовних збитків, завданих потерпілим внаслідок незаконного відчуження майна, перевищує 30 мільйонів гривень.

У межах відкритого кримінального провадження проведено низку обшуків за місцем реєстрації комунального підприємства та проживання фігурантів справи.  У ході слідчих дій правоохоронці вилучили претензійні судові документи, розпорядчі документи Мінюсту, печатки підприємства та інші докази, що підтверджують неправомірну діяльність групи.

Поділитись