Вийти на пенсію в Україні вдасться не раніше 63 років

Вийти на пенсію в Україні вдасться не раніше 63 років

Вже через вісім років вийти на пенсію в 60 років в Україні зможе тільки половина громадян, пише «Обозреватель».

Відповідні прогнози стосуються тих, хто не поспішає заробляти стаж. Причина таких перспектив – погана демографічна ситуація. На даний момент Україна серед 15 країн світу з найшвидшими темпами скорочення населення. За прогнозами експертів, у 2050 році населення скоротиться на 28%, а кожному третьому громадянину буде більше 60 років.

При цьому щорічно погіршується ситуація зі стажем: перекіс стався ще в 80-х, з того моменту стаж 60-річних українців поступово скорочується.

З введенням нових правил (в тому числі зупинка зарахування до стажу навчання після школи) в 2004 році ситуація загострилася. Було прийнято рішення не враховувати в страховий стаж роки, які студенти витрачають на навчання. А так як на навчання у виші може піти 5-6 років, заробити на пенсію стає ще складніше.

Ускладнює накопичення необхідного страхового стажу і те, що українці працюють неофіційно. Щоб вийти на пенсію в 60 років, потрібно працювати офіційно як мінімум 35 років; отримувати «білу» зарплату, або ж докуповувати стаж.

У 2020 році, щоб купити рік страхового стажу, доведеться заплатити 24,9 тис. грн. Такі вкладення вигідні лише тим, хто претендує на пенсію вище 2 тис. грн. Наприклад, якщо не вистачає п’ять років, заплатити доведеться 124,6 тис. грн.

Є ще один варіант – добровільно платити ЄСВ щомісяця ще до того, як виповнилося 60 років. Тоді розмір платежу складе 22% мінімальної зарплати, тобто всього 1039 грн. Тому нинішнім 30-ти і 40-річним українцям, які працюють неофіційно, експерти радять наполягати на оформленні або шукати роботу з офіційним працевлаштуванням.

Поділитись