Військові командири самопроголошених республік відбирають у солдатів російські паспорти

Військові командири самопроголошених республік відбирають у солдатів російські паспорти

Командування збройних сил самопроголошених Донецької і Луганської народних республік відбирає російські паспорти у сержантів і солдатів.

Про це повідомляється на сайті Міноборони України з посиланням на дані розвідки. Відзначається, що вилучення документів відбувається «під приводом запобігання самовільного залишення місця служби». При цьому, як стверджується, паспорта стали активніше видавати командирам підрозділів.

У розвідці вважають, що таким чином їх готують до втечі на територію Росії, щоб військові могли уникнути відповідальності «за скоєні злочини і правопорушення, в тому числі проти цивільного населення на тимчасово окупованій території».

Президент України Володимир Зеленський 13 серпня спростив видачу громадянства для росіян, які брали участь в бойових діях на стороні Києва або піддаються на батьківщині політичного переслідування. Це стало відповіддю на указ російського лідера Володимира Путіна про спрощення видачі громадянства жителям Луганської і Донецької областей України. Відносно мешканців не підконтрольних Києву територій дана процедура була спрощена ще в квітні.

Київ вважає Москву відповідальною за конфлікт на південному сході країни, який триває з 2014 року. У 2018-му в Києві був прийнятий закон, в якому Росія офіційно була визнана країною-агресором, а керівництво республік Донбасу – маріонетковим урядом російської окупаційної влади.

Фото gettyimages.

Поділитись