Верховний суд США відмовив Трампу у приховуванні даних про штурм Капітолію

Верховний суд США відмовив Трампу у приховуванні даних про штурм Капітолію

Верховний суд США відхилив прохання екс-президента Дональда Трампа заблокувати публікацію даних Білого дому, які запросили комітет конгресу у справі про штурм Капітолію.

Про це повідомляє у четвер, 20 січня, агентство Reuters.

Наголошується, винесене рішення означає, що дані документи можуть бути розкриті, незважаючи на судовий процес, що триває, з питання штурму адміністративної будівлі конгресу, що відбувся в січні 2021 року.

Аналогічний запит Трампа до суду було відхилено 9 грудня, тоді суд не знайшов достатніх підстав для скасування рішення американського лідера Джо Байдена щодо передачі матеріалів спеціальному комітету, уточнили в агентстві.

7 грудня стало відомо, що комітет конгресу США, який займається розслідуванням штурму Капітолію в січні, зажадав дані про телефонні розмови понад 100 осіб, у тому числі з оточення екс-глави Білого дому Дональда Трампа.

Таким чином, за даними телеканалу CNN, члени комітету планують встановити зв’язок між оточенням Дональда Трампа та організаторами мітингу, який переріс у штурм.

У листопаді стало відомо, що колишнього радника екс-президента Сполучених Штатів Дональда Трампа Стіва Беннона було заарештовано за звинуваченням у неповазі до американського конгресу за відмову від надання свідчень комітету у справі про штурм Капітолію.

Декількома днями раніше один з учасників штурму Капітолію Скотт Фейрлемб отримав понад три роки в’язниці за насильство щодо поліцейського, що на даний момент є рекордним вироком для учасника січневих заворушень. При цьому, уточнював мін’юст США, Фейрлембу, крім відбуття тюремного ув’язнення, доведеться також заплатити штраф у $2 тис.

У жовтні Дональд Трамп подав до суду на комісію палати представників, яка розслідує обставини штурму Капітолію. Відповідачами у заяві до федерального суду округу Колумбія значилася сама комісія, яка очолює її конгресмен Бенні Томпсон, національне управління архівів та записів, а також головний архівіст США Девід Ферр’єро.

Поділитись