Верховна Рада підтримала законопроєкт, що відкриває українцям доступ до держкадастрів

Верховна Рада підтримала законопроєкт, що відкриває українцям доступ до держкадастрів

Тепер кожен український громадянин матиме відкритий доступ до всіх видів географічної інформації. Парламент підтримав відповідний законопроект №2370 за основу. Про це йдеться на офіційній сторнці партії “Слуга народу” в соціальній мережі Інстаграм, передає Newformat.info.

В Україні створять національну інфраструктуру геопросторових даних. Відомості про природні ресурси, будівлі, дороги – будуть на єдиній платформі.

«Пропонуємо сформувати сучасну систему забезпечення потреб суспільства в усіх видах географічної інформації. Ухвалення документу в цілому дозволить забезпечити інтегрування України до європейської та глобальної інфраструктури просторових даних», – наголосив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Зазначимо, що у пояснювальній записці зазначається, що для створення такої інфраструктури будуть використані наявні просторові дані і метадані, створені органами державного управління. Фінансування робіт зі створення, функціонування і розвитку національної інфраструктури геопросторових даних пропонується здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів установ, організацій і підприємств, замовників робіт відповідно до укладених договорів та інших джерел, не заборонених законом.

При цьому передбачається, що в зв’язку з припиненням плати за пошук, перегляд, копіювання і роздрук відомостей з Державного земельного кадастру про координати поворотних точок меж об’єктів кадастру і оприлюдненням цих відомостей у відкритому доступі надходження до державного бюджету України зменшаться на 114 тис. 760 грн в рік (за даними 2018-го). А компенсувати цей розмір надходжень до держбюджету планується за рахунок скорочення штату апарату Госгеокадастра або його територіальних органів.

 

Поділитись