Великобританія має намір скасувати програму “золотих віз”

Великобританія має намір скасувати програму “золотих віз”

Великобританія готується скасувати режим так званих золотих віз протягом кількох тижнів на тлі закликів зупинити приплив “брудних грошей” до країни.

Про це пише газета Financial Times із посиланням на джерела.

В оточенні міністра внутрішніх справ Пріті Пател заявили, що вона прагне скасувати цей режим через побоювання, що існуюча система може бути використана тими, хто займається відмиванням незаконних коштів. “Ці візи для інвесторів першого рівня були позолоченим запрошенням для відмивання грошей у Великій Британії”, – вважає Кріс Брайант, депутат від Лейбористської партії, який входить до спеціального комітету із закордонних справ Палати громад.

У 2018 році колишній міністр внутрішніх справ Ембер Радд попросила чиновників переглянути підстави, на яких понад 700 багатих росіян отримали дозвіл оселитися у Великій Британії відповідно до цієї схеми. Після кількох років затримки уряд зобов’язався опублікувати свої висновки до квітня.

У британському міністерстві внутрішніх справ підкреслили: “Ми реформували візовий маршрут рівня 1 у 2015 та 2019 роках для боротьби з брудними грошима, і ми не виключали внесення подальших змін”.

З 2019 року претендентам на британську візу інвестора категорії Tier 1 необхідно було підтвердити, що вони принаймні два роки розпоряджаються коштами обсягом понад 2 млн ($2,71 млн). До того ж, претенденти на так звані золоті візи, які згодом дають право на отримання постійного посвідки на проживання, а потім і британського паспорта за спрощеною процедурою, повинні вкладати кошти у розвиток британського бізнесу. При цьому ті, хто інвестує в цінні папери, таку візу отримати не зможуть.

Поділитись