Вчені виявили під Кримом підземні магматичні вогнища, поряд з якими опріснюється морська вода

Вчені виявили під Кримом підземні магматичні вогнища, поряд з якими опріснюється морська вода

Вчені виявили в Криму два великих підземних магматичних вогнища, поряд з якими опріснюється морська вода.

Про те, чи допоможе це півострову вирішити проблему водопостачання розповідають ЗМІ.

Життя на морській воді

Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Кувейт, Катар, Оман, Бахрейн, Ізраїль забезпечують себе водою за рахунок опріснення. Є три основних способи опріснення. Перший – термічна дистиляція – відомий тисячі років. Солону воду кип’ятять, зверху відводять пар, при охолодженні він конденсується і дає прісну воду. А внизу залишається концентрований соляний розчин – ропа.

Другий – із застосуванням електрики. Заряджені іони солі переміщуються через вибірково проникну мембрану. Чим більше сила струму, тим менше солі залишається у воді.

Третій спосіб – зворотний осмос – застосовують в промислових цілях. Вода проходить через мембрану під тиском, а сіль – зовні.

Усі три методи енергоємні. Собівартість отриманої води в три рази вище, ніж з поверхневих прісних джерел. Багаті країни Близького Сходу можуть собі це дозволити, Крим – поки ні. Споживачам не вистачить коштів на таку воду. Крім того, її не можна використовувати для меліорації.

Все ж певні кроки в цьому напрямку зроблено. Зокрема, пілотну станцію з опріснення побудують поблизу міста Судак. Невелика установка діє в селищі Новий Світ.

Гаряче серце вулкана

Але є і природні опріснювачі. На узбережжі, над глибинними гарячими магматичними осередками, нерідко формуються системи випарювання солоної води і конденсації пари.
Морська вода просочується до магмі і закипає. Солона ропа йде по тріщинах, а пар під тиском піднімається вгору і конденсується в пористих породах або порожнинах. Утворюються підземні резервуари. З них прісна вода спрямовується по зонам розломів, поки не проривається на поверхню.

Природні системи геотермального опріснення дозволяють круглий рік, незалежно від опадів, отримувати багато високоякісної води для пиття і поливу. Вплив на навколишнє середовище мінімальний, а витрати – вкрай низькі.

Як влаштовані природні опріснювачі Криму

Три такі системи виявили на узбережжі Чорного моря, дві – в Криму. Перші відомості про них з’явилися в 2006-2007-му, коли на півострові вели геолого-розвідувальні роботи по нафті і газу. Зараз вчені уточнили їх місце розташування і контури, деталі будови.

Високотемпературні вогнища – зони підземного пароутворення з температурами від 100 до 200 градусів Цельсія – знаходяться під Ай-Петринського яйлою на глибині близько двох з половиною кілометрів. Їх діаметр – 2,5 і чотири кілометри.

За висновком авторів дослідження, пар із зони кипіння піднімається по розломах, а потім, на глибинах 930-1100 метрів, конденсується у вигляді гарячих – 80-85 градусів Цельсія – геотермальних розчинів. Ближче до поверхні в карстових порожнинах вапняків і в пісковиках утворюються підземні озера і лінзи прісної води з незначним напором і температурою 25-30 градусів. Залишкова солона геотермальна ропа закінчується по тектонічних тріщинах з нижньої частини зони пароутворення на глибинах 2000-2500 метрів.

Цікаво, що багато розвідувальні свердловини, пробурені понад двадцять років тому, фонтанують досі. Вода абсолютно прісна – солі менше грама на літр. Як мінімум два селища в Криму забезпечуються такою водою, що надходить з глибин 500 і 800 метрів.

Напрями потоків вивчали по космознімків, потім проїхали по місцевості з польової апаратурою – ядерним магнітно-резонансним геотомографом. Він точно показував, де розлом і чи є там рух води. Крім того, прилад дистанційно, до глибини три кілометри, визначив обсяги, температуру і солоність водних мас, ділянки освіти пара і напрямки його міграції по горизонтальних розривів або тріщинуватих породам.

На думку вчених, глибинні тектонічні розломи Криму – потенційні водоносні канали, які не потребують фінансових витрат на будівництво і обслуговування. Однак щоб оцінити запаси, все ж необхідно бурити свердловини.

Поділитись