Варшава відповіла на слова Путіна про Другу світову війну

Варшава відповіла на слова Путіна про Другу світову війну

Міністерство закордонних справ Польщі висловило «тривогу і подив» у зв’язку зі словами президента Росії Володимира Путіна про причини і винуватців початку Другої світової війни.

“З тривогою і здивуванням ми сприймаємо висловлювання представників влади Російської Федерації, в тому числі президента Володимира Путіна, що стосуються походження і перебігу Другої світової війни, які представляють помилкову картину подій”, – йдеться в заяві.

На думку Варшави, «правильним шляхом польсько-російського історичного діалогу було б відновлення роботи Групи зі складних питань, яка має свої досягнення, в тому числі висновки про роль Радянського союзу в Другій світовій війні».

У Польщі запевняють, що слова Путіна «підривають спільну роботу польських і російських експертів, а також досягнення його попередників – Михайла Горбачова і Бориса Єльцина, які, незважаючи на труднощі, прагнули шукати шлях істини і примирення в польсько-російських відносинах».

«Чесний і критичний погляд на історію замість пропаганди дозволив би також віддати шану мільйонам жертв сталінських репресій також з російської сторони», – йдеться в заяві.

Офіційною позицією Польщі вже багато років є теза про те, що СРСР напав на Польщу в 1939 році так само, як і гітлерівська Німеччина. Одним із доказів провини СРСР у Варшаві вважають підписання радянсько-німецького договору про ненапад (найчастіше іменований пактом Молотова-Ріббентропа за прізвищами його підписантів, глав зовнішньополітичних відомств СРСР і Німеччини), який був підписаний 23 серпня 1939 року в Москві.

На прес-конференції 19 грудня Володимир Путін нагадав, що радянські війська увійшли до Польщі «після того, як польський уряд втратив контроль за своїми збройними силами і за тим, що відбувається на території” країни. Глава держави зазначив, що польський уряд в цей час «знаходився десь уже в районі польсько-румунського кордону» і «ні з ким би було навіть розмовляти на цю тему».

Після цього МЗС Польщі повідомив, що країна взяла паузу для аналізу слів російського президента, а інститут національної пам’яті Польщі поширив офіційну заяву, в якому наполягає, що СРСР напав на Польщу в 1939 році.

Поділитись