«Вагнерівці» почали вербувати на війну в Україну мешканців Киргизстану

«Вагнерівці» почали вербувати на війну в Україну мешканців Киргизстану

Центр журналістських розслідувань MediaHub звернув увагу на появу в соцмережах Киргизстану оголошень ПВК «Вагнер» про вербування громадян на війну в Україну під виглядом набору працівників у приватні охоронні підприємства в регіонах Росії.

Журналісти оприлюднили скріншот відповідного оголошення розміщеного на сторінці kg.zarplata в Instagram. Нібито набирають для охорони промпідприємств із перспективою набуття російського громадянства. Зарплата стартує від 100 тис. рублів на місяць. Такі ж оголошення розміщено з орієнтацією на громадян Узбекистану.

Насправді ж, як з’ясували журналісти після дзвінка до «роботодавців», йдеться про роботу від 4 місяців і більше, за яку пропонується щомісячна винагорода 240 тис. рублів і те ж російське громадянство за умови виконання «завдань» у зоні бойових дій у Україною.

«Роботодавець» каже, що працює на користь Міноборони РФ. Але враховуючи, що місцем збору вказано хутір Молькіно в Краснодарському краху, йдеться про базу та вербувальний пункт саме ПВК «Вагнер», на що вказали журналісти.

У розслідуванні йдеться, що набирають на війну навіть громадян із судимістю, але жодних компенсацій у разі отримання каліцтва не передбачено.

Поділитись