В Японії розпочалася підготовка до скидання води з АЕС “Фукусіма-1”

В Японії розпочалася підготовка до скидання води з АЕС “Фукусіма-1”

Японська енергетична компанія Tokyo Electric Power (TEPCO) у п’ятницю розпочала будівельні роботи в рамках підготовки до скидання очищеної води з аварійної АЕС “Фукусіма-1”.

Про це повідомив телеканал NHK.

TEPCO планує побудувати підземний резервуар глибиною близько 10 м, в якому вимірюватимуть концентрацію тритію у воді перед її зливом в океан. У зв’язку з цим співробітники компанії у п’ятницю пригнали на місце проведення робіт будівельну техніку та матеріали. Очікується, що незабаром вони приступлять до копання котловану і подальшого зміцнення його стін для будівництва резервуара.

Уряд Японії у квітні дозволив злити в океан значний обсяг води з аварійної станції “Фукусіма-1”, яка, як стверджується, загалом очищена від радіоактивних речовин, проте, як і раніше, містить тритій – радіоактивний ізотоп водню. Зміст тритію в воді, що скидається, як запевняють у Токіо, буде доведено до однієї сорокової від норми безпеки, встановленої Міжнародною комісією з радіологічного захисту та урядом Японії, і однієї сьомої від допустимої норми, встановленої для питної води Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

На даний час у сталевих баках на території АЕС накопичилося понад 1,25 млн. тонн очищеної води. Скидати їх у океан передбачається поетапно протягом 30 років. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) має намір контролювати цей процес на постійній основі. Японська сторона планує розпочати скидання води до весни 2023 року.

Сусідні з Японією країни, включаючи Китай та Південну Корею, висловили стурбованість із цього приводу. У МЗС РФ також заявили, що російська сторона очікує детальних роз’яснень від Токіо з усіх аспектів, пов’язаних із планами скидання води з АЕС “Фукусіма-1”.

Поділитись