В Україні буде створено фонд доріг, – Славомір Новак

В Україні буде створено фонд доріг, – Славомір Новак

З 1 січня 2018 року 75% податку від акцизного палива буде направлятися до спеціального новостворенного фонду доріг. Незабаром увесь акциз буде джерелом фінансування ремонту та будівництва автошляхів. Про це заявив керівник «Укравтодору» Славомір Новак на VI Конгресі Ініціатив Східної Європи у Любліні.

Новак також повідомив, що серед найближчих реформ – децентралізація відповідальності за дороги, враховуючи польський досвід. Це означає, що частина автошляхів буде під зоною відповідальності глав облдержадміністрацій, райдержадміністрацій, міста. І близько 50 тисяч доріг планують залишити загальнодержавними.

«Україна має велике значення для Польщі. Тому слід збільшувати транспортні коридори між країнами, розвивати перельоти, відносини, покращувати дороги. Крім того, я вважаю, що Одеса має бути мережею поєднання всіх портів Західної Європи. А порти слід, безумовно, ремонтувати. Безумовно, також має існувати п’ятирічний план будівництва доріг на 2018-2022 рік. Дороги – це стимул економічного розвитку», – заявив Славомір Новак.

Керівник «Укравтодору» повідомив, що у планах збудувати платну дорогу між Криковцем та Львовом, нову магістраль Білорусь-Варшава через Люблін у бік України. А до кінця року буде відроментовано дорогу Умань-Одеса і взагалі більше 2500 км доріг. Також буде будуватися об’їздна дорога Житомира, біля Білої Церкви.

Новак згадав, як напередодні «Євро 2012» Польща і Україна були господарами проведення чемпіонату, як будували дороги, аеропорти, покращували інфраструктуру. Завдяки цим контактам його згодом запросили працювати в Україні.

Поділитись