В українських школах з’явиться «узаконене репетиторство»

В українських школах з’явиться «узаконене репетиторство»

Міністр освіти і науки України Анна Новосад розповіла про закриття малокомплектних навчальних закладів, збільшення зарплат в опорних школах та провал експерименту з електронними підручниками.

Глава Міносвіти анонсувала появу узаконеного репетиторства у школах за державний кошт та прокоментувала ситуацію з вакцинацією учнів.

Набір учнів до початкової школи за місцем проживання підтримуватимуть у майбутньому. Критика даного принципу пов’язана із нестачею шкіл у великих містах, проблемами із реєстрацією місця проживання та відсутністю реєстрів школярів. Міносвіти планує створити реєстр учнів середньої освіти і реєстр вчителів. У 2020 запустили тестову систему збору статистики.

Міносвіти співпрацює з МОЗ щодо недопуску не вакцинованих учнів до навчання. МОЗ попросили запровадити у довідку «086» пункти про наявність вакцинації. Відповідальність за прийом до школи не щепленої дитини нестиме директор.

«Нова українська школа» не буде поширена на 5-9 класи, доки усі учні не пройдуть її у початковій школі». У квітні планують презентувати стандарт базової освіти, за яким із 2022 року будуть навчатись 143 заклади у пілотному режимі.

У старшій школі НУШ можуть запустити і раніше. Розглядається варіант тестування НУШ на обмеженій кількості ліцеїв. «Проблема як переконати батьків і учнів, що у них з’явиться додатковий рік і він їм дійсно потрібний».

У школах запустять додаткові індивідуальні заняття. «Фактично ми даємо право на «узаконене репетиторство», яке буде оплачуватися за рахунок державних коштів». Пріоритет надаватимуть учням із успішністю нижче середнього. Можливість спекулювання з боку вчителів хочуть обмежити на нормативному рівні.

Школи зможуть самостійно вирішити, чи викладати медіаграмотність як окремий предмет. Міністр не підтримує окреме ЗНО з медіаграмотності, хоча її представлять у ЗНО у рамках інших предметів, пише ua.news.

Поділитись