В Україні звинуватили ЄС у провокуванні Газпрому завдавати Києву “удари під дих”

В Україні звинуватили ЄС у провокуванні Газпрому завдавати Києву “удари під дих”

Так вважає український економіст Олексій Кущ.

У статті, опублікованій на порталі “Главред” він “частково виправдав” дії “Газпрому”, пояснивши їх “провокацією з боку політики, що проводиться країнами ЄС” в енергетичній сфері. Саме з Брюсселя, за словами економіста, виходить загроза постачання газу.

Експерт стверджує, що ГТС України “стає не потрібним для ЄС”:

“Німці отримують дешевий газ завдяки політичному лобіюванню двох Північних потоків. Турки – Блакитного та Турецького потоків. Поляки – ратуючи за норвезький та американський газ”.

За такого розкладу, пояснює Кущ, Україна не має шансів “забезпечити себе дешевим газом”, оскільки вона вже — на користь політиці — відмовилася купувати його у РФ безпосередньо, віддавши перевагу реверсу, а актуальність її як транзитера знижується.

“Країнам ЄС стає нецікавою наша ГТС, оскільки вони її не контролюють, і тому не можуть використовувати як аргумент для виторговування низьких цін за довгостроковими контрактами, умовою яких буде прокачування газу територією України”, – резюмує експерт.

Підсумок політичних ігрищ навколо газу, як вважає український аналітик, буде сумним:

Києву доведеться “купувати наддорогий газ на європейських хабах без жодних гарантій технічної можливості фізичного реверсу у потрібному обсязі”.

Поділитись