В Україні вступив в силу закон, що скорочує викладання мовами національних меншин

В Україні вступив в силу закон, що скорочує викладання мовами національних меншин

Закон про повну загальну середню освіту на Україні, який передбачає поступове скорочення викладання мовами національних меншин, вступив в силу.

Напередодні його текст був опублікований в парламентській газеті “Голос України”.

13 березня президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про повну загальну середню освіту”, який передбачає поступове скорочення викладання мовами національних меншин, в тому числі російською. Закон передбачає три моделі вивчення української мови в школах. Перша стосується корінних народів, які не проживають в своєму мовному середовищі і “не мають держави, яке б ця мова захищало і розвивало”. В першу чергу мова йде про кримських татар. Для них передбачається можливість навчання на мові корінного народу поряд з “ґрунтовним вивченням української мови”.

Друга модель передбачена для шкіл національних меншин, які говорять мовами ЄС. Залежно від мовної групи і мовної середовища використання цієї моделі може бути різним, але основи такі: на рідній мові, поряд з вивченням державної, учні навчатимуться в початковій школі; в п’ятому класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має займати викладання українською з поступовим збільшенням до дев’ятого класу до 40%; в старшій школі не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має займати викладання державною мовою.

Третя модель буде працювати для інших національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких належить до одного з мов, споріднених українській, а також які проживають переважно в мовному середовищі рідної мови. Це в першу чергу стосується російської мови. В рамках цієї моделі в початковій школі викладання буде вестися мовою своєї національної меншини поряд з вивченням української, а з 5 класу не менше 80% навчального часу буде віддано викладання державною мовою.

Поділитись