В Україні вперше з 2007 року тваринництво стало збитковим бізнесом

В Україні вперше з 2007 року тваринництво стало збитковим бізнесом

У плюсі ​​в минулому році залишилися тільки виробники молока, а найбільші збитки терпіли в сфері виробництва яєць.

Такі дані повідомив директор цієї установи академік Національної академії аграрних наук України Юрій Лупенко. У розрахунках вчений посилався на попередні дані Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Лупенко пояснив, що збитки збільшилися через негативних тенденцій минулих років. Тоді галузь отримала лише 0,1 млрд грн доходів, у той час як, роком раніше – 5,3 млрд грн.

Найбільші збитки спостерігаються у виробників яєць – 4,9 млрд грн, хоча ще три роки тому галузь була прибутковою.

«Але якщо в 2019 році збитки на виробництві яєць вдалося перекрити за рахунок доходів від молока і продукції вирощування свиней, то в минулому році свинина також стала збитковою, а зростання прибутку від виробництва молока було менше приріст збитків від яєчної продукції», – пояснив учений.

У плюсі ​​в минулому році залишилися тільки виробники молока – 3,8 млрд грн. У той же час, збитки при вирощуванні великої рогатої худоби – майже 1,4 млрд грн, свиней – 0,7 млрд грн, птиці – 0,35 млрд грн.

Він уточнив, що подолання збитковості тваринництва залежить від зростання цін на тваринницьку продукцію. Важливим фактором залишається і підвищення продуктивності тварин і птиці.

Поділитись