В Україні розповіли про перехідне правосуддя для Донбасу

В Україні розповіли про перехідне правосуддя для Донбасу

Перехідний правосуддя в рамках реінтеграції Донбасу буде полягати в розслідуванні тяжких злочинів і забезпеченні захисту прав людини. Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

На засіданні відомчої робочої групи по реінтеграції «окупованих» територій розглядався пакет законопроектів в рамках перехідного правосуддя. У Генпрокуратурі запропонували проект основ політики в сфері захисту прав людини і законопроект про захист полонених. У відомстві зазначили, що правосуддя перехідного періоду буде направлено також на залучення винних до відповідальності за вчинення тяжких міжнародних злочинів.

“Фактично, це “дорожня карта”, яка застосовується для виходу з конфлікту, подолання його наслідків, досягнення миру, розслідування тяжких злочинів, скоєних під час збройного конфлікту, і забезпечення захисту прав людини”, – заявив генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

2 жовтня президент Володимир Зеленський доручив розробити систему перехідного правосуддя для непідконтрольних територій Донбасу і Криму. “Вона повинна включати в себе механізми відшкодування збитку мирним жителям, притягнення до відповідальності злочинців і “реалізації права на отримання правди про перебіг подій конфлікту”, – підкреслив Зеленський.

Поділитись