В Україні порушили справу через використання рестораном комуністичної символіки

В Україні порушили справу через використання рестораном комуністичної символіки

Національна поліція України порушила кримінальну справу через використання одним з ресторанів комуністичної символіки.

На порушення українського закону і декомунізації поскаржилася відвідувачка закладу, йдеться на сайті обласного управління відомства. Так, 24 січня правоохоронцям надійшла заява про те, що ресторан у місті Прилуки (Чернігівська область) використовує в інтер’єрі радянську символіку і портрети комуністичних лідерів.

Порушено кримінальну справу про поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганді комуністичного і нацистського тоталітарних режимів (ч. 1 ст. 436-1 КК України). Порушникам загрожує до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

З 2015 року в Україні діє закон «Про засудження комуністичного і нацистського режимів», який забороняє пропаганду радянської символіки. Також документ передбачає перейменування місць, названих на честь радянських державних діячів, і знесення пам’ятників, які нібито пропагують комуністичні ідеї. Так, до вересня 2019 року було перейменовано майже 1 тисячу населених пунктів.

У жовтні жителя Кривого Рогу визнали винним в порушенні закону за носіння футболки з гербом СРСР. Суд зобов’язав його відзначатися в уповноважених органах, повідомляти про зміну місця проживання та не виїжджати за межі України без попереднього узгодження.

Поділитись