В Україні порушили 13 кримінальних справ після святкування Дня Перемоги

В Україні порушили 13 кримінальних справ після святкування Дня Перемоги

Поліція України порушила 13 кримінальних справ стосовно учасників святкових заходів до Дня Перемоги.

За даними відомства, всього в поліцію надійшло 61 повідомлення про можливі порушення, велика частина яких стосувалася використання забороненої символіки. За результатами розгляду звернень порушено 13 кримінальних справ та складено 22 адміністративних протоколи.

Більшість кримінальних справ було порушено за виготовлення, поширення комуністичної або нацистської символіки. Всього зафіксовано 11 таких порушень. Ще дві кримінальні справи відкриті за статтею про наругу над місцем поховання і за опір представникові влади або працівникові правоохоронного органу.

Вісім адміністративних протоколів було складено за дрібне хуліганство, п’ять – за використання георгіївської стрічки, що заборонено законодавством України, ще п’ять – за непокору вимозі поліцейського, чотири – за порушення правил карантину.

Раніше заступник начальника нацполіції Олександр Фацевич повідомив, що поліція країни порушила як мінімум три кримінальні справи через радянські прапори. Відзначається, що під час проведення святкових заходів 8 і 9 травня троє українців використовували прапори червоного кольору з комуністичною символікою, один з порушників також встановив дві фотографії з георгіївською стрічкою. Винним загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Згідно з українськими законами, в країні діє заборона на використання символіки тоталітарних режимів. До них відносяться так звані «комуністичні символи» – серп і молот, червоні радянські прапори, георгіївська стрічка.

Поділитись