В Україні планують прибрати залежність суми соціальних виплат від показника прожиткового мінімуму

В Україні планують прибрати залежність суми соціальних виплат від показника прожиткового мінімуму

В Україні планують прибрати залежність суми соціальних виплат і штрафів від показника прожиткового мінімуму.

Видання “Факти” повідомляє, що про цю ініціативу розповіла глава Мінсоцполітики Юлія Соколовська. Вона заявила, що в даний час показник прожиткового мінімуму не є критерієм, який визначає бідність, а використовується лише як податковий інструмент. Вона повідомила, що понад 150 різних виплат мають пряму залежність від цього показника, що заважає державі надати допомогу дійсно нужденним. Вся справа в тому, що з підвищенням прожиткового мінімуму витрати на всі інші виплати також зростають.

Соколовська вважає, що така модель не ефективна в питанні подолання бідності, а тому у відомстві вирішили “відв’язати” більше 150 видів виплат від показника прожиткового мінімуму.

Глава міністерства підкреслила, що виплати пенсій та допомог малозабезпеченим дане нововведення не торкнеться і вони продовжать спиратися на показники прожиткового мінімуму. Решта категорії виплат розглядатимуть індивідуально під час щорічного прийняття бюджету. На думку Соколовської, даний крок допоможе підвищити ефективність допомоги від держави.

Слухання з цього питання призначили на 18 грудня і лише після нього буде прийнято остаточне рішення.

Поділитись