В Україні пенсіонери отримують масово «листи щастя» від податкової

В Україні пенсіонери отримують масово «листи щастя» від податкової

В Україні пенсіонери почали отримувати листи від податкової з вимогою сплатити податок на нерухомість. Що цікаво: навіть 90-річні пенсіонери теж такі листи отримали.

Вдова ветерана II світової війни з Житомира 90-річна Лілія Миколаївна раніше за попередньої влади мала пільги. І її не турбували з вимогою сплатити податок на нерухомість. І от, на її здивування, вона вперше і саме за цієї влади такий лист отримала. Літня жінка зв’язалася з виданням «Новий формат» та попросила розібратися.

Наш кореспондент намагався зателефонувати до Житомирської ДПІ Житомирського управління ГУ ДФС у Житомирській області, однак, номер був постійно зайнятий. Він навіть поставив на автодозвон і протягом 2 годин номер був постійно зайнятий, що свідчить про те, що чиновники фіскальної служби не раді спілкуванню з громадянами, які вочевидь обурені розсилками таких листів. Довелося телефонувати до приймальні начальника податкової, а там секретарка з’єднала із начальником відділу по адмініструванню податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб Миколою Молодковцем.

Пан Молодковець підтвердив, що такі листи насправді розсилаються фіскальною службою. Виявляється, в податковому кодексі не має обмежень за віком і податки нібито мають сплачувати навіть пристарілі люди.

«Ми перевірили інформацію, в кого з громадян є зайві житлові метри. Тобто, якщо в людини є квартира, площею більше ніж 60 квадратних метрів, чи вона володіє будинком більше 120 квадратних метрів, за правилами має сплатити 0,5% від мінімальної зарплати минулого року за кожний зайвий квадратний метр. Тобто, це 23,62 копійки, оскільки в минулому році зарплата була 4723 грн. Однак, якщо в службі помилилися, то людина має прийти до нас, написати заяву про звірку, принести документи права власності на житло та може не платити», – заявив Микола Молодковець.

Крім того, пенсіонери позбавлені пільг та також мають сплачувати податки. У державі шукають будь-яку можливість як заповнити дірки в бюджеті. І під приціл потрапили навіть немічні пенсіонери.

Поділитись