В Україні очікують проблем для ЄС через пропозицію Меркель щодо Путіна

В Україні очікують проблем для ЄС через пропозицію Меркель щодо Путіна

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі каналу UkrLife піддав критиці канцлера Німеччини Ангелу Меркель за пропозицію організувати саміт ЄС з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Нехай собі Меркель скільки завгодно зустрічається з Путіним, і Макроном. Але безпосередньо в документах ЄС написано, що не може бути зустрічі ЄС на вищому рівні з Росією», – заявив Клімкін.

На думку колишнього глави українського МЗС, пропозицію німецького канцлера веде до повернення «до нормальності» у відносинах з Москвою.

Клімкін також додав, що вважає виправданим саміт Путіна і Байдена, так як в ході зустрічі порушувалися «критичні питання». Точно так же колишній міністр вважає можливою зустріч Меркель або Макрона з Путіним за умови, що переговори пройдуть не під егідою Євросоюзу.

«І це означає, що принципи і цінності Євросоюзу кудись дуже далеко засунули. І це, насправді, проблема для самого Євросоюзу, оскільки Євросоюз починає це нескінченне петляння. З Китаєм пропетляємо, з Росією пропетляємо. <…> Якщо Євросоюз буде і далі так петляти, він допетляється», – уклав Клімкін.

Раніше видання Financial Times з посиланням на інформовані джерела повідомило, що Меркель запропонувала Євросоюзу розглянути можливість запрошення президента Росії Володимира Путіна на саміт європейських лідерів. Таку ініціативу підтримав і глава Франції Еммануель Макрон.

Поділитись