В Україні обрали запобіжний захід викраденому спецслужбами судді Чаусу

В Україні обрали запобіжний захід викраденому спецслужбами судді Чаусу

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) України обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту втік до Молдови через підозри в корупції і пізніше викраденому спецслужбами колишньому судді Миколі Чаусу.

Про це повідомляє «Страна.ua» з посиланням на його адвоката Ростислава Кравця.

За словами захисника, суд не став задовольняти клопотання звинувачення і відправляти підозрюваного в СІЗО. Проте Служба безпеки України (СБУ) буде охороняти чоловіка цілодобово. Йому заборонять прогулянки і обмежать більшість контактів.

«Я хотів домогтися визнання підозр необгрунтованими. Виходячи з поданих матеріалів, немає доказів отримання Чаусом хабара», – заявив Кравець. Він зазначив, що колишній суддя поки детально не розповідав суду обставини свого викрадення з Кишинева, але, ймовірно, зробить це в подальшому.

У 2016 році суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус був затриманий співробітниками Національного антикорупційного бюро (НАБУ) за отримання хабара в 150 тисяч доларів, які він закопав у скляній банці в городі. Але заарештувати суддю не вийшло, так як він мав недоторканністю. Незабаром з’явилася інформація про те, що суддя має неформальні взаємини з колишнім президентом України Петром Порошенко і його оточенням.

Пізніше Чаусу вдалося втекти в Молдавію. Вважається, що його вивезли туди за сприяння Управління державної охорони. У 2017 році Чаус звернувся до влади республіки за політичним притулком, але отримав відмову, законність якого підтвердив Верховний суд в березні 2021 року. Через місяць Чауса в центрі Кишинева викрали кілька чоловіків, імовірно, пов’язаних з українською розвідкою.

За даними молдовської влади, юрист був насильно вивезений на батьківщину в машині з дипломатичними номерами. Через три місяці Чаус раптово з’явився в одному з сіл Вінницької області і повідомив, що був викрадений спецслужбами. В результаті його затримав прибув на місце спецназ СБУ, який випередив співробітників НАБУ. Спроба бюро відбити підозрюваного переросла в погоню в центрі Києва і ледь не дійшла до прямого зіткнення силовиків.

Поділитись