В Україні назвали загрозу для країни серйознішу за «Північний потік-2»

В Україні назвали загрозу для країни серйознішу за «Північний потік-2»

Український генерал, колишній губернатор Луганської та Закарпатської областей Геннадій Москаль назвав більш серйозну загрозу для країни, ніж газопровід «Північний потік-2».

На думку Москаля, для української економіки велику загрозу представляє російський газопровід «Турецький потік». «Ми беремо, згідно з цими казками, реверсний газ зі Словаччини, хоча у Словаччині немає ніякої свердловини, вона не виробляє жодного кубометра газу. Але ми купуємо там», – пояснив генерал свою точку зору в ефірі телеканалу« Україна 24 ».

Москаль нагадав, що газ по «Турецькому потоку» піде в Угорщину через Туреччину, Болгарію і Сербію. «Я не знаю, звідки Словаччина бере, я думаю, що ось-ось, і вона теж буде брати з “Північного потоку-2”. Так у кого ми будемо купувати? », – задався він питанням.

27 вересня «Газпром» підписав довгострокову угоду з Угорщиною про поставки газу до 2036 року. Річний обсяг складе 4,5 мільярда кубометрів. Поставки газу в Будапешт передбачають часткову відмову від транзиту газу через Україну: 3,5 мільярда кубометрів надійде з Сербії, один мільярд – з Австрії. Коригування договору можлива через 10 років. У 2020 році Росія експортувала в Угорщину 8,6 мільярда кубометрів газу.

У МЗС України заявили, що їх здивувало і розчарувало рішення Угорщини. Генеральний директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон допустив, що Київ значно знизить або повністю зупинить транзит газу в Угорщину.

Росія по «Турецькому потоку» поставляє газ до Туреччини. Газопровід пролягає через Чорне море і служить не тільки для імпорту в саму країну, але і для транзиту в Європу. Сукупна потужність «Турецького потоку» сьогодні становить 31,5 мільярда кубометрів.

Поділитись