В Україні назріває криза на ринку праці

В Україні назріває криза на ринку праці

Поки юристи та економісти займають черги на біржі, ціла низка професій лишається дефіцитною.

З одного боку, майбутні студенти піддаються міфам про “престижні спеціальності” і йдуть навчатися на ті напрямки, які не користуються попитом. А з іншого — багато робітників мігрують за кордон.

Уже у травні сотні тисяч школярів пройдуть зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та визначаться зі своєю майбутньою професією. OBOZREVATEL з’ясував, на кого вигідніше навчатися в Україні.

Оцінити, як розвиватиметься ринок праці, зазначає науковець Лідія Ткаченко, вкрай складно. Однак, якщо звернути увагу на тенденції в країнах Європейського Союзу, можна зробити корисні висновки і для українців.

“Важко зрозуміти, як розвиватиметься ринок праці. У Євросоюзі серед перспективних сфер традиційно називають IT і здоров’я. Причому включають в останню сферу не лише медицину, а все, що пов’язане зі здоровим способом життя”, — впевнена експерт.

Перспективні напрямки:

Інформаційні технології;

Безпека у мережі;

Здоров’я і медицина;

Агропромисловий комплекс;

Будівництво.

Аналітик Володимир Мазуренко додає: українські програмісти працюють в офісах по всьому світу і вважаються одними з найкращих. У різних міжнародних рейтингах Україна традиційно посідає невисокі місця за рівнем розвитку інституцій, захисту інвестицій тощо, однак вигідно виділяється за рівнем освіченості робочої сили. Технічна освіта — на високому рівні, пише businessua.com.

“Якщо говорити про найперспективніші напрямки — технологія, комп’ютерна інженерія. Це те, що ще багато років користуватиметься попитом на ринку. Зараз важко знайти хорошого фахівця з кібербезпеки, а з огляду на тотальну діджиталізацію, популяризацію безготівкових розрахунків, криптовалют, можна сміливо стверджувати, що за цим — майбутнє”, — зазначає Мазуренко.

Також в Україні, з огляду на особливість економічної ситуації, користуватимуться попитом будівельники (починаючи від інженерів і закінчуючи простими робітниками) і аграрії (трактористи, агрономи). При цьому експерти сходяться на думці: побудувати успішну кар’єру можна лише за умови, якщо робота викликає інтерес і дозволяє реалізувати свій потенціал.

До речі, також набирають обертів спеціальності, пов’язані з соціальними мережами. Причому йдеться як про просування персональної сторінки, так і про бачення рекламної кампанії в соціальних мережах.

Поділитись