В Україні може прискоритись зростання цін на продовольство через дефіцит із світлом

В Україні може прискоритись зростання цін на продовольство через дефіцит із світлом

В Україні може прискоритись зростання цін на продовольство.

Якщо навесні продукти харчування практично не дорожчали (а деякі навіть подешевшали), то із червня цінники знову пішли у зростання.

Прямо зараз дорожчають борошно та хліб.

Цінники на м’ясо та молочку злетять з осені, – каже президент Асоціації фермерів та приватних землевласників та власник аграрного господарства в Кіровоградській області Іван Томич. За його словами, цінова динаміка, залежно від продукту, може становити від 7% до 30%.

Головна причина цінового стрибка лежить на поверхні. У країні йдуть масові перебої з електроенергією, бізнес працює на генераторах, що вже влітає у копійчину.

Наприклад, як розповів нам власник мережі магазинів «Італмаркет» Юнус Зайнітдінов, на Московському ринку, де поставили великі генератори, вартість оренди зросла для їхньої торгової точки на 30 тисяч гривень на місяць. «За підсумком, у червні магазин опинився в мінусі на кілька тисяч. У липні попередньо теж влітаємо в збитки. Продаж падає, а витрати зростають», – каже підприємець.

Така «генераторна націнка» формується по всьому ланцюжку – від виробництва товару до його зберігання та роздрібу.

Але електрика – не єдина проблема. Зростає валютний курс, що накручує цінники на імпортні товари та сировину, посилюється кадровий дефіцит та інше.

Можуть бути неприємні сюрпризи та з урожаєм.

«По деяким регіонам йдуть дуже великі втрати через спеку. Йдеться про зниження валу на 40-50%. Поки що це локальні випадки, але у що вони в результаті виллються, питання відкрите», – додав Томіч.

Поділитись