В Україні масово перевіряють роботодавців через “зарплати у конвертах”

В Україні масово перевіряють роботодавців через “зарплати у конвертах”

Масова перевірка роботодавців триває другий місяць в Україні. Інспекції проводять співробітники Держпраці, перевірки триватимуть протягом усього 2020 року.

Такі заходи спрямовані на виведення ринку праці з тіні. Йдеться про сплату податків, надходження до бюджету, а також створення цивілізованих умов праці, дотриманні прав і соціальних гарантій для працівників, передає “Юрліга”.

За інформацією Держстату, практично кожен п’ятий українець сьогодні працює неофіційно. Найбільше співробітників без трудових в сфері сільського господарства, оптової та роздрібної торгівлі, будівництві, транспорті та кур’єрської діяльності. Українці не лише працюють без трудових, роботодавці приховують частини відпрацьованого робочого часу та зарплати, а також реєструють трудові відносини під виглядом інших форм.

З 20 по 31 січня тривала інформаційна кампанія. За цей час 600 інспекторів праці відвідали і провели роз’яснювальну роботу з 180 тисячами роботодавців в сфері торгівлі, в 56 тисяч випадках участь у візитах брали і представники Пенсійного фонду, Державної податкової служби, Державної служби зайнятості, місцевого самоврядування. Після проведення таких перевірок в ДПС надійшло 107,1 тис. Повідомлень про укладення трудових договорів з 202 тис. Працівниками.

З 10 по 21 лютого проходила інспекційна кампанія, що стало другим етапом перевірок. Інспектори перевіряли роботодавців, що мають потенційно незадекларованих 4 і більше осіб. Розроблено спеціальне мобільний додаток для перевірок, в ньому міститься повна інформація про суб’єкта господарювання.

У 2020 році інформаційні та інспекційні кампанії будуть проведені в галузі сільського господарства, будівництва, транспорту і кур’єрської діяльності.

Поділитись