В Україні готують нову пенсійну реформу

В Україні готують нову пенсійну реформу

Збирати на пенсію самому і бути готовими працювати до глибокої старості. У Мінсоцполітики дали поради майбутнім українським пенсіонерам.

Пенсії від держави в Україні будуть «мінімальною гарантією», повідомила заступник міністра соціальної політики Дар’я Марчак. Вона заявила, що високі пенсії будуть лише у тих, хто сам на них назбиратиме.

«Солідарні пенсії будуть, це гарантія від держави. Але солідарні пенсії зазвичай у європейських країнах – це мінімальна гарантія, а якщо людина хоче собі високу пенсію, то вона виробляє накопичення під час життя», – сказала заступник міністра.

Вона дала зрозуміти, що щось схоже має бути і в Україні – через низьку народжуваність та погану демографію, за якої один платник податків забезпечує одного пенсіонера.

«Тому перше – здійснювати накопичення для самого себе, навіть поки немає ще накопичувальної обов’язкової системи, накопичувати на свій рахунок», – порадила Марчак.

Другий її рецепт – «активне довголіття», при якому «ми повинні бути зацікавлені і повинні бути здатні працювати так довго, як тільки зможемо».

«Ми маємо готуватися до того, що кожен із нас заробляє собі на життя, активний економічно, соціально, так довго, як може, і виходить на пенсію вже дійсно тоді, коли фізично не може себе забезпечувати», – додала Марчак.

Поділитись