В Україні хочуть встановити “фандомати”

В Україні хочуть встановити “фандомати”

Стало відомо, щов Україні хочуть облаштувати спеціальні автомати для збору пластикових та алюмінієвих пляшок – фандомати.

“У багатьох країнах світу на вулицях є фандомати. Це автомати, які обмінюють пластикові та інші пляшки на гроші або спеціальні чеки, за які можна купити, наприклад, корм для тварин або пакети для собак. Це дуже потрібна ініціатива, яка заохочує людей до розумного збору та використання пластику та покращення екологічного стану міст. Думаю, в Україні це теж могло би спрацювати, тому наразі хочемо більш детально вивчити іноземний досвід для внесення відповідних змін у державні будівельні норми. Поки що орієнтовний розрахунок такий: 1 фандомат на 5 тисяч людей”, – зазначив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Як пише Gazeta.ua, фандомати отримали свою назву від німецького слова pfand – застава. Такі автомати можуть визначати об’єм і вагу тари, а сканер – розпізнавати близько 30 тис. штрих-кодів і точно ідентифікувати об’єкт.

 

Поділитись