В Україні для тисяч афганських біженців готують в’язниці

В Україні для тисяч афганських біженців готують в’язниці

Глава МВС України Денис Монастирський звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією щодо розміщення в країні біженців з Афганістану.

Крім офіційно вивезених з цієї країни українців і іноземців, МВС, спираючись на відповідну інформацію від Держміграції, очікує прибуття в країну до п’яти тисяч біженців в якості нелегалів. При цьому глава МВС пропонує розміщувати таких людей в тюрмах.

Уже зараз в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства (а всі вони розраховані не більше ніж на півтисячі осіб) знаходиться 161 іноземець. Волинський, Чернігівський і Миколаївський депортаційні центри в цілому можуть забезпечити місцем перебування близько 400 біженців.

Ще максимум 300 місць можна зробити, встановивши намети на території пунктів для нелегалів. Таким чином, близько двох тис. Біженців худо-бідно, але прилаштувати можна. Залишається ще три тисячі.

Тому МВС пропонує уряду розглянути питання про розміщення цих трьох тисяч афганських біженців в закритих установах пенітенціарної системи, тобто в тюрмах. Пропонується, як відзначають українські ЗМІ, посилаючись на лист міністерства, переобладнати для цього дві закриті колонії на території Київської області.

Це ті самі Ірпінський виправний центр і Бучанська виправна колонія, які глава Мін’юсту обіцяє продати на торгах. Обидві установи, хоча зараз і не працюють, зможуть (після відповідного ремонту) прийняти за 1,5 тис. осіб з суто тюремного розрахунку по 4 квадратних метра на людину. За попереднім кошторисом, вартість необхідного ремонту знаходиться в межах 100 млн. Грн. Плюс щорічні витрати на утримання біженців в цих в’язницях – близько 265 млн. грн.

Таким чином, МВС клопоче перед Кабміном про передачу зазначених закладів зі сфери управління Мін’юсту в Держміграційну службу.

Природно, що ця «афганська ініціатива» МВС вже зіткнулася з негативною реакцією з боку Мін’юсту. У свою чергу, мін’юст пропонує: якщо вже й розселяти нелегалів по тюрмах, то хоч не по таким привабливим для продажу. Наприклад, зазначає відомство, можна використовувати неробочі виправні колонії Черкас і Чернігова.

Поділитись