В ООН закликали Ізраїль відмовитися від ядерної зброї

В ООН закликали Ізраїль відмовитися від ядерної зброї

Ізраїль повинен позбавитися своєї ядерної зброї і передати всю відповідну інфраструктуру у відання Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Таке рішення ухвалив Перший комітет Генасамблеї ООН за підсумками первісного голосування. На підтримку цього рішення проголосували 152 держави, проти висловилися п’ять країн: сам Ізраїль, США, Канада, Палау та Мікронезія. Ще 24 країни утрималися, пише The Jerusalem Post.

У резолюції ООН особлива увага звертається на те, що Ізраїль є єдиною близькосхідною країною та однією з трьох країн поряд з Індією, Пакистаном та Південним Суданом, яка досі не підписала Договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

Наприкінці серпня учасники Оглядової конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї не змогли погодити підсумковий документ, незважаючи на інтенсивні консультації, які тривали майже місяць. Досягти успіху не вдалося через розбіжність точок зору за деякими пунктами.

У той же час, спеціальний представник президента США з ядерного нерозповсюдження Адам Шейнман вважав проект підсумкового документа неідеальним, але при цьому він висловив жаль, що його не вдалося прийняти. Оглядова конференція ДНЯЗ відбувається раз на п’ять років. До її завдань входить проведення огляду виконання договору за звітний період та планування на майбутнє.

Поділитись